donderdag 28 oktober 2010

16/10/10 Thorn

De Ontrack wandeling bij Thorn gelopen. Niet alleen de wandeling is aardig, maar het plaatsje Thorn is heel bijzonder en bezienswaardig. Vooral het natuurontwikkelgebied belooft heel veel voor de toekomst.
Tijdens de tocht bewonderden wij de donkere luchten. Maar ja, die zijn niet voor niets donker. Uiteraard liepen wij in onbeschut terrein toen het begon. Regenbuien noopten ons onze poncho's uit te pakken en te schuilen onder een iel boompje. Koud!
Gelukkig werd het later wat minder. Na afloop van de toch hebben wij ook nog een wandelingetje gelopen door het dorp (bij VVV is er een stadswandeling te koop met alle bezienswaardigheden).

Foto's staan hier.

Ontrack beschrijft de wandeling:

Thorn  12km

Deze rondwandeling voert u over oude Maasarmen en nieuwe natuurgebieden. Vanuit het witte stadje Thorn loopt u de groene gebieden in, om langs de Maas weer terug te komen in dit liefelijk stadje. Wist u dat het witten van de huizen gebeurde om de dichtgemaakte raamkozijnen niet laten opvallen? Vroeger werd er nl. belasting geheven op glas. U kunt na de wandeling altijd nog een kuieren door het stadje, het is echt de moeite waard.

09/10/10 Wandeling Mallemsche Esch

Ontrack had weer een nieuwe wandeling: "Mallemsche Esch in Eibergen".
Pas in de auto kwam ik er achter dat Eibergen toch wel erg ver weg is vanuit Uden.
Maar niet getreurd, het was mooi weer en wij hadden er zin.
Was weer even wennen (na Kreta wandelingen) aan zo'n vlakke wandeling.
De wandeling zelf is niet spectaculair, maar bevat alle ingrediënten voor een geslaagde tocht: Water, open land, bos, smalle paadjes.

Foto's van de wandeling staan hier.

Ontrack beschrijft de wandeling:

Mallemsche Esch  15km of 10km

Deze gevarieerde rondwandeling voert u vanaf de prachtige Mallumse Molen langs de Berkel en over landweggetjes naar de mooie Mallemsche Esch. 

woensdag 27 oktober 2010

Een pensionado op Kreta

Op 1 september met pre-pensioen en de volgende dag 1 MAAND(!!) vakantie op Kreta.
Alleen hotel in Heraklion geboekt en aansluitend een week wandelvakantie van SNP. De rest van de tijd zien wij wel wat we gaan doe. Leve de vrijheid.

De totale collectie foto's staat hier.

2/9 Wij vlogen vanaf Eindhoven via Rotterdam naar Heraklion.
2/9, 3/9 en 4/9 Heraklion. Foto staan hier.
In de avond aangekomen in hotel Kastro.
Via Internet geboekt voor 2 nachten, zodat wij eens tijd hadden om Heraklion te bekijken.
's Avonds merkten wij al dat Heraklion DUUR is. Blijkbaar is alles standaard € 5,- (glas wijn, glas bier).
3/9 Rustig uitgeslapen en Heraklion bekijken.
De haven, het fort en historisch musea.
Rondlopen in de stap en de 4 leeuwen fontein (Lion square) op de foto zetten. Temperatuur tussen 28 en 32 graden.
Aardige stad (maar duur).

's Avonds laten wij ons aan het water verleiden om een combi visschotel te eten. Foute keuze! Het vet zal de komende dagen maagzuur produceren.

4/9, 5/9 en 6/9 Vamos. Foto's staan hier.
Op 4/9 weer vroeg uit de veren. Dit is de eerste dag van het wandelprogramma wat wij bij SNP geboekt hebben. Met de taxi naar het centrale busstation in Heraklion en daar de snelbus naar Vrisses genomen. Daar zou een taxi staan om ons op te halen naar onze eerste verblijfplaats Vamos.
Bus geen probleem. 2 Kaartjes kosten € 18,60. Bus vertrekt om 10:30 en aankomst is gepland op 12:30.
Telefoontje naar Manolis (onze taxichauffeur) en alles perfect in orde. Taxi naar Vamos.
Daar is een huisje gereserveerd. 2 etages en leuk. Leuk dorpje. eerste dag rustig gedaan.

5/9 Onze eerste wandtocht. Via landweggetjes naar Georgiopoulis.
Zoals wij gewend zijn van SNP staat alles keurig beschreven en heb ik ook nog eens de GPS routes in mijn Germin geladen. Dus ontspannen en genieten van heerlijk weer op weg.
Onderweg een ruine van een abdij waar nog overblijselen waren van olijfpersen.
Leuke stop in Kalamitsi Alexandrou. Het is zondag en de mannen drinken koffie rond een stenen tafel/put onder een schaduwrijke boom. Wij schuiven aan, zij schuiven op. Conversatie is makkelijk. Zij spreken Grieks en wij niet. Griekse koffie met een glas water. Wij hoeven zelfs niet af te rekenen. Mooi.
In de beschrijving stond dat wij nog langs café Georgia zouden komen, waar de uitbaatster Georgina een apart geval zou zijn. Wat wij ons daar bij voor moesten stellen? Op terras zitten en vragen of er iets te eten is. Ze bleef wel lang weg (met de kaart). Na verloop van tijd komt ze aan met 2 kolossale borden met een grote kippenpoot, rijkelijk in de jus met veel okra bonen. Niet echt lekker, met afrekenen haar maar geholpen want ook optellen was moeilijk.
Aangekomen in Georgiopoulis op bezoek gegaan bij Yannis van Anna's House. In een vorige vakantie is ons dat zo goed bevallen dat wij besluiten de laatste dagen van onze vakantie daar te verblijven. Reservering gemaakt voor de laatste 10 dagen.

6/9, 7/9, 8/9 Askifou. Foto's staan hier.
Om 09:00 staan Manolis wer klaar om ons naar Nippos te brengen. Bedoeling is om hier een dorpen rondwandeling te maken. Er zijn nog 2 mensen (Belgen Christiane en Joseph) van SNP die de wandeltocht doen (de lange versie van 14 dagen). Gezamenlijk lopen wij de 14,5km lange wandeling. Alles erg droog en eigenlijk ook weinig spectaculair.

Terug in Nippos komt om 17:00 de eigenaar van Lefkoritis appartementen ons ophalen en brengt ons naar Askifou. De koffers liggen in de achterbak. Dit ligt wat hoger (het schijnt dat men hier in de winter ook aan wintersport doet!). Nette kamer.


7/9 Onze eerste wandeltocht hier. Wordt gekarakteriseerd als een bergtocht. In totaal stijgen wij 775 meter, pittige wandeling van 17km waar wij in totaal 8:45 uur over doen. Op zichzelf wel een mooie wandeling maar de weg zoeken kost veel tijd en ergernis (weer terug, weer zoeken naar een blauwe punt, weer verkeerd, weer terug etc.)

8/9, 10/9 Chora Sfaklion. Foto's staan hier.
8/9 De tweede wandeltocht is lang en voert ons van Imbros van Chora Sfaklion. De eigenaar brengt ons naar Imbros. Joseph is ziek en gaat samen met Christine direct door naar Chora Sfaklion.


Het eerste stuk gaat omhoog (400 m stijgen) en daarna 1 lange afdaling door de Sfakiano kloof parallel aan de Imbros kloof. Totale daling zal 1200 m zijn en de afstand zal 16km zijn.
 Het eerste stuk van de afdaling is schitterend. Door een bosrijke pas start de afdaling.
Dan komen wij uit in de bedding. De stenige ondergrond gaat kilometers lang naar beneden. Dit is een favoriete plaats voor vliegen. Als je even stil staat komen ze in zwermen op je af. Dat zorgt er voor dat wij niet pauzeren en stug doorlopen.
Het zorgt er ook voor dat wij binnen de tijd die er voor staat klaar zijn (5,5 uur).
Wij komen aan in Chora Sfakion bij ons hotel. Joseph is nog steeds ziek en heeft de dokter bezocht en de hele dag geslapen. Dokter wist het ook niet en thuisland maar geraadpleegd.

10/9, 11/9 Naar Loutro. Foto's staan hier
Vandaag gaan wij over de bergen naar Loutro. Even buiten Chora Sfakion gaat het als snel stijl omhoog, naar de Ilinga kloof.
Prachtig. Wel een zeer eng stukje waar je voetje voor voetje om een boom heen moet. Verder werkelijk schitterend. Af en toe een meter of 3 klimmen over rotsblokken.
Als wij uit de kloof komen (puf, puf) dan consumeren we een frisdrankje is een verlaten dorp. Prijs voor een blikje is duur. Vanaf daar is het richting Loutro.

Na een tijdje is dit al zichtbaar. Via een steil pad dalen wij zigzaggend af naar Loutro.
Uiteindelijk stijgen we 610 m. De totale afstand is 14 km en wij doen er 7,5 uur over.
Aangkomen in Loutro nog een klein probleempje: Welk hotel hebben wij eigenlijk. De vouchers zitten in de koffer en die is via de boot naar Loutro gebracht. Loutro heeft veel hotels en niemand kent SNP. Nog eens op de wandelpapieren gekeken. Nee, nergens wordt het hotel genoemd ("in Loutro aangekomen gaat u door naar uw hotel"). En dan zie ik de beschrijving van de andere wandeling en gelukkig daar staat waar wij gaan uitrusten: Madares Pension.
's Avonds veel herrie, muziek en geschreeuw.

10/9 Loutro
Wij kunnen nog een wandeling doen, maar besluiten het rustig aan te doen. Beetje lezen, beetje op balkon zitten, beetje eten. Ondertussen bespreken wij wat we gaan doen na het arrangement. Oorspronkelijk wilde ik mijn verjaardag (11/9) in Loutro vieren. Bij ons vorig verblijf had dit plaatsje ons hart gestolen, maar het is druk, lawaaierig, dus dat gaan wij niet doen. Uiteindelijk besloten om een auto te huren en de zuidkust van Creta te gaan verkennen. Autoverhuur in Georgioupolis gebeld (dat zal uiteindelijk onze eindhalte worden) en afgesproken dat zij een auto brengen naar Chora Sfakion.

11/9, 12/9, 13/9, 14/9 Plakias. Foto's staan hier.


's Morgens de boot genomen naar Chora Sfakion.
De auto (een Fiat Punto) wordt afgeleverd en wij zijn op weg.
Eerste wat wij willen zien is die brug bij Aradena. Brrrr hoog!

Daarna op weg naar Plakias. Dat kennen wij nog van vorige bezoeken. Een klein en aangenaam plaatsje aan de zuidkust. Wij slagen er in om een goed appartement te huren Morpheas. Lekker veel ruimte, goede Internet aansluiting en prettig balkon.
Vanuit Plakias met de auto verschillende dingen bekeken en vooral vakantie gehouden. Relaxed.


Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Weer een wandeling naar de molen gemaakt. Het is hier nog redelijk groen en wandelingetje is een prettige afwisseling en goed voor de spijsvertering.

Wij besluiten om wat langer te blijven. Voornamelijk om dat het appartement ons zo goed bevalt.

14/9, 15/9 Kalamaki. Foto's staan hier.
Ook dit plaatsje kenden wij nog van vroeger. Heerlijk klein (200 inwoners) en rustig. Dus op naar Kalamaki.
Wij huren hier een groot appartement bij Kiklmino voor 2 nachten. Kalamaki is veranderd! Van een klein en rustig dorpje heeft het zich ontwikkeld tot een populair vakantiegebied. Er is al een heuse boulevard met veel eettentjes en veel mensen. Niet onbegrijpelijk, want de stranden zijn hier prachtig (en verlaten).
Wij maken een wandeling naar Pitsidia en bekijken het dorp. Als ik een kapper zie, stap ik naar binnen en laat mij haar knippen (10 euro en weer het mannetje).
De vakantie blijft maar duren en wij genieten met volle teugen.
Vis, vis, vis afgewisseld met gegrilde octopus, heerlijk, heerlijk.

16/9, 17/9, 18/9, 19/9 Paleochora. Foto's staan hier.
Wij gaan weer weg en besluiten om te kijken of wij in Paleochora een onderkomen kunnen vinden. Voor ons een bekende plaats met goede herinneringen. Aangekomen is het druk op straat (begrafenis)  en wij besluiten de auto aan de kant te zetten. Ongeveer bij de voordeur van een luxe uitziend hotel (5 sterren en brandnew). Kijken, goede prijs en gelijk geboekt in Lybian Princess. In eerste instantie voor 2 nachten, maar na 1 nacht al veranderd in 4 nachten.

De Anidri kloof weer gelopen.
Eerst via de asfaltweg omhoog naar Anidri (verstand op nul). In het oude schoolgebouw even bijkomen met een koud frisdrankje en dan via de kloof naar beneden naar het strand. Leuke wandeling.

Volgende dag met de auto een tocht gemaakt naar Elafonissi. Volgens de kaart en volgens de richtingaanwijzers kan dat binnendoor. DOE DAT NOOIT! Smalle landwegen slingeren door in slaap gesukkelde dorpjes en op enig moment (volgens de richting aanwijzer nog 12 kilometer) wordt het een rulle zandweg vol met keien, die steil omlaag slingerd. Voorzichtig remmend, stilstaan, weer een stukje rollen, door los zand vooruit schuivend doen wij meer dan 1 uur er over om uiteindelijk dit prachtige strand te bereiken. Puh, puh, nooit weer!
Een ligbed, een prachtig strand en heerlijk water maakt veel goed.

Omdat wij toch wel graag wandelen de volgende dag de wandeling via de kust gemaakt naar Elefonissi. Dit pad is onderdeel van de E4 wandelroute en die hebben wij al eens gemaakt vanaf Elefonissi nar Paleochora. Wij lopen tot de helft en keren weer terug.

Nog wat vis eten, nog wat drinken en adieu Paleochora.
Prachtig hotel voor een prachtige prijs (€ 65,- per kamer incl. schitterend ontbijt).

20/9 t/m 30/9 Georgioupolis
Al weer de laatste etappe. In de auto en via de steile kustweg in het westen naar Georgioupolis.
Zoals verteld gaan wij naar Anna's House appartementen. Bedoeling is "uitbollen".
Goed ruim appartement, met balkon aan de Oostkant en een balkon aan de westkant.


De rest van de vakantie heb ik iedere ochtend de zonsopgang mogen beleven.

In het dorp ontdekken een prachtig boekje van Berend Wolffenbuttel. Een Nederlander die wandeltochten uitzet en begeleid. In Georgioupolis gaan wij 3 hele mooie tochten maken.


Rondwandeling vanuit het plaatsje Filaki.
Mooi kerkje (zie boven) met allerlei afbeeldingen nog op de muur.
Later komen wij bij een vrij toegankelijk Minoisch graf (indrukwekkend).


Georgioupolis - Mathes - Geogioupolis
Leuke verrassende rondwandeling. Even verkeerd afslaan, bord gevaarlijke honden over het hoofd gezien en confrontatie met loslopende Duitse herders overleefd.




Georgioupolis - Exopolis - Kalamitsi - Exopolis - Georgioupolis
Even taai omhoog. Mooie uitzichten en bezoek aan een kerk bij ingestorte rotsen.


Via de onregelmatige blokken naar het kerkje in de zee bij Georgioupolis.

30/9 Weer weg
Met spijt en pijn in het hart 's morgens een taxi naar Heraklion. Vlucht via Rotterdam naar Eindhoven en weer thuis (in de kou).
Het einde van een werkelijk schitterende relaxte vakantie.
Mooie wandelingen. Leuke mensen. Goede onderkomens. Heerlijk gegeten en heerlijk genoten van zo'n relaxte tijd.

Zoals altijd zeggen wij dat dit nu echt de laatste keer is geweest dat wij naar Kreta zijn geweest.