vrijdag 3 december 2010

De sprekende fles

Tracking & Tracing van producten is altijd een hot item geweest.


Situatie nu



Vanwege productaansprakelijkheid dienen producenten bij te houden welke grondstoffen er gebruikt zijn, onder welke omstandigheden het geproduceerd is, wanneer het verscheept is etc. etc. Een heel gedoe, waarvoor omvangrijke IT systemen gebouwd zijn die kolossale database systemen veroorzaakten, waar backups van gemaakt moeten worden, die dan weer opgeslagen moeten worden in veilige omgevingen.

En dit alles in de veronderstelling dat een product ook uniek identificeer is.
Als er dan een klacht binnenkomt (of een claim) dan begon het arbeidsintensief naspeuren om de gegevens, die wel betrouwbaar en naspeurbaar moeten zijn, boven water te halen.

Wat wordt hier eigenlijk gedaan?
Defensief model om eventuele aansprakelijkheden claims te pareren. HOGE kosten waarbij veel werk uiteindelijk niet echt gedaan hoeft te worden. Is er geen claim, dan is er immers geen behoefte om al dit soort handelingen te doen!

De toekomst
Met de introductie van bijvoorbeeld RFID, zijn wij nu in staat om niet alleen een product uniek te identificeren, maar ook om gegevens toe te voegen. En dat biedt daarmee een mogelijkheid om dit probleem goed aan te pakken en op te lossen voor een fractie van de kosten.
Alle relevante gegevens moeten wij niet opslaan in grote databases, maar toevoegen aan het product zelf.
Als er dan iets is met een product, dan dient een eenvoudige uitlezing van de gegevens alle benodigde informatie op te leveren.

Memory reel: These reels
of plastic are printed with
20-bit memory  devices.
Credit: Thin Film




Ik moest hieraan denken, toen ik vanmorgen een artikel las over goedkope wegwerp memories in Technology  Review: "PARC readies printed electronics for market"
Wegwerpopslag van gegevens is weer een stap dichterbij de volgende fase: De sprekende fles.







De sprekende fles
Stel dat alle relevante gegevens in de verpakking zelf zit (bijvoorbeeld vastgelegd in de molecuulstructuur van het glas) dan kunnen er "opeens" heel verschillende dingen gaan gebeuren:

  • De kosten voor gegevens opslag worden aanzienlijk lager.
    Producten kunnen goedkoper worden
  • Goedkope apparaten om informatie te lezen uit het product zelf
  • De consument kan zelf bekijken wat hij in huis haalt.
    Een uitlezing, gekoppeld aan bijvoorbeeld zijn eigen Medical Watcher (wat is goed voor mij, welke productingrediënten dien ik te vermijden) levert hem waardevolle informatie op.
    Zijn eigen Medical Watcher kan bijhouden wat precies in huis gehaald is (c.q. geconsumeerd is). Dat kan in voorkomende gevallen weer waardevolle informatie opleveren, bij het bepalen van een ziekte-oorzaak.
  • Het einde van een vaste prijs van een product.
    Afhankelijk van de kwaliteit van de grondstof, de kwaliteit van het productieproces, de kwaliteit van geconditioneerd vervoer, de versheid van het product etc. kan er een prijs gevraagd worden, die automatisch gegenereerd wordt op moment van afname.
    Een dag langer in de winkelschap of een verkeerde bewaartemperatuur, zal dan een prijsverlaging betekenen. De consument bepaalt zelf wat hij wil. Meer of minder betalen afhankelijk van de kwaliteit van het specifieke product wat hij in handen heeft.
  • Een gouden toekomst innovatie in de verpakkingsindustrie.
    Smart material!
  • Productsamenstellings mogelijkheden
    Naast informatie over een product zelf, kan een winkel bijvoorbeeld samenstellingen per kwaliteitsniveau maken. Bijvoorbeeld gecumuleerde informatie van een aantal producten bij elkaar.
    "Het beste kratje bier, wat wij in huis hebben!"


En daarom moest ik denken aan een sprekende fles!

Geen opmerkingen: