zondag 29 augustus 2010

Alles de eerste keer

"Partir c'est mourir un peu"

Voor alles een eerste keer.

Afgelopen vrijdag in Parijs afscheid genomen van de Franse hoofddirectie.
16 jaar geleden was Jean-Yves Le Brouster betrokken bij de toenmalige overname van Starren en heb ik hem goed leren kennen en waarderen. Toen nam het proces van kopen bijna een jaar in beslag om alles te checken, af te wegen, af te dekken etc. Vergeleken met nu was dat een ongelovelijk lang proces. Vinci-Energies heeft recentelijk Cegelec overgenomen en is GROOT.

Maar ondanks de omvang is er nog steeds het goede contact gebleven. Het was dus heel bijzonder om afscheid te nemen.

Uiteraard nog wat verhalen van vroeger en hij had warempel nog het resultaatblad van het eerste jaar na overname. Ze zullen toentertijd wel blij zijn geweest met het behaalde goede resultaat.
Hij was blij dat ik met de auto was gekomen, want hij had nog wat kisten klaar staan.
Her en der nog wat afscheid genomen en toen terug naar huis.




Thuis gekomen, kreeg ik het idee dat pre-pensionering wellicht een goede aanleiding is om een klein feestje te vieren. De champagne was aanwezig, nog wat oesters, serrano ham en de vrienden uitnodigen.

Resultaat: Het was een prima idee, het was erg leuk en de champagne was voortreffelijk en ook belangrijk vandaag geen koppijn.

zondag 15 augustus 2010

14/08/10 Maarheeze - Grenskerkroute

Op 14/08/10 weer een prachtige wandeling van Ontrack gelopen. Dit keer was het de Grenskerkroute in Maarheeze.
We startten rond 10:30 en wij hadden het geluk dat het wat vochtig was en er was prachtig licht rond die tijd. Plaatje links illustreert dit. Meningen over de wandeling waren verdeeld. Er waren nogal lange recht-toe stukken in. Voor mij geen bezwaar, ik vond het groen zo uitbundig dat het mij niet zo stoorde. De route is genoemd naar (inderdaad) de grenskerk. In 1956 is er een plattegrond van een kapel gebouwd ter herinnering aan de tijd van 1648 (einde 80-jarige oorlog), waar het katholieke geloof verboden was en er veel Brabanders in Limburg naar de kerk gingen. De wandeling loopt dan ook over de grens van Brabant en Limburg.
Nabij het Grenskerkmonument zijn op een 150 ha groot afgerasterd gebied edelherten uitgezet. Dus als je geluk hebt dan zie je die kollosale beesten. Helaas hebben wij die niet gezien. Wel 2 ree-tjes.

In totaal is de wandeling 18 kilometer lang (weer wat extra training voor de Kreta oversteek, die binnenkort op het programma staat).

Foto's van de wandeling staan HIER.

P.s. op de parkeerplaats vond ik een MultiMediaCard  64MB. Dus als iemand die verloren heeft, laat mij dat dan weten, dan stuur ik die wel toe.




Ontrack beschrijft de wandeling als volgt:

Grenskerkroute  18km

Loop net als de Brabanders rond 1650 door de bossen naar de grenskerk die verscholen ligt in het Weerterbos. U wandelt door natte en droge bospercelen, langs kanaaltjes en over de hei waar u grote kans maakt om een kudde schapen te zien.

woensdag 4 augustus 2010

Tien business trends om in de gaten te houden

In een McKinsey artikel genaamd "Clouds, big data and smart assets: Ten tech-enabled business trends to watch" worden 10 zaken beschreven die van grote invloed gaan worden voor de business strategie van iedere organisatie.
Hoe om te gaan met al die nieuwe technische mogelijkheden.
De 10 beschreven trends:

  1. Gedistribueerde co-creatie wordt gemeengoed
    Iedereen kan meedoen met het ontwikkelen, vermarkten en ondersteunen van producten en services. Er wordt waarde gehecht aan wat er rondgaat op het web (68 miljoen bloggers die schrijven over producten en diensten!). Firma's maken gebruik om hun kosten te vreminderen om klanten beter te bedienen.
    Het web wordt ook gebruik voor mond-tot-mond reclame en diensten (Facebook gebruikte 300.000 gebruikers om hun website in 70 talen te vertalen - de vertaling in het Frans nam 1 dag in beslag!).
    Belangrijk bij dit alles is alert te zijn en in contact te blijven en mee te doen.
  2. Het netwerk als de organisatie
    Muren worden weggehaald. Ook niet-medewerkers kunnen gewoon meehelpen de firma te helpen. Hiermee kan men putten uit een wereld van talenten. Een oplossing bij een probleem kan wel eens makkelijker buiten de firma gevonden. Open zijn voor alles. 
  3. Gebruik van collaboration tools
    Kenniswerkers zijn schaars en duur. Effectiever laten werken levert direct voordeel op. Video-conferencing, share work electronic workspaces, wiki. In de toekomst zal de mate waarin samenwerken mogelijk gemaakt wordt een vitale onderdeel zijn van de 'organizational capital'.
  4. Het groeiende 'Internet of Things'
    Meer en meer worden apparaten intelligenter. RFID was nog maar een begin. Nieuwe apparaten kunnen aangesloetn worden en kunnen (zelfstandig) communiceren. Daardoor worden processen efficienter, geven nieuwe mogelijkheden en creëren nieuwe zakelijke mogelijkheden. Standaarden op het gebied van veiligheid en samenwerking tussen apparaten/diensten (interoperability) komen er aan en zorgen dat dit proces versneld wordt.
  5. Nog meer gebruik maken van de informatie (analyse tools)
    Meer en meer informatie komt beschikbaar en wat zou het nuttig zijn dit goed te analyseren! Informatie stroomt meer en meer in grote getale binnen. Technologie om dit te behappen en te analyseren komt beschikbaar voor betaalbare prijzen. Web firma's zoals Amazon, EBay en Google zijn hier al lang mee bezig. Wat is het gevolg van het verplaatsen van een click button op de webpagina, heeft het gevolg voor de verkopen, wat is het gedrag van een bezoeker etc. etc. 
  6. Informatie Technologie en een duurzame wereld.
    Milieubewustzijn en duurzaamheid zijn belangrijke issues. Meer dan voorheen zullen bedrijven beoordeeld worden op hun prestaties op dit gebied.
    IT speelt een dubbelrol hier: Het is een belangrijke bron van CO2-emissie (datacenters) en is een essentiële factor bij de strategie om milieuschade te beperken. "Groene data centers" worden gebouwd om de uitstoot te verminderen. IT wordt gebruikt om beter samen te werken (zie punt 3).
    Het stelt nutsbedrijven over de hele wereld in staat om mbv slimme meters  piekbelasting weg te werken door goede distributie van stroom. Het stelt ons in staat om slimmere gebouwen te bouwen. Krachtige logistieke systemen voor betere routing te doen voor vliegtuigen, treinen en vrachtato's.
  7. Alles als een dienst
    Technologie stelt ons in staat om producten beter te monitoren, te meten en te gebruiken. Alleen betalen voor wat je gebruikt, zal meer gemeengoed worden. De gebruiker is niet meer de eigenaar van het product en is daarmee af kapitale investeringen en onderhoud. Cloud computing, Saas (Software as a service) kent een jaarlijkse groei van 17%, Google Apps zijn een paar voorbeelden van deze trend.
    Producten worden diensten.
  8. Het tijdperk van het gemengde business model
    Waarde wordt gecreëerd door middel van interacties tussen meerdere spelers ipv de traditionele een-op-een informatie-uitwisseling. Bijv. kranten, tv-stations bieden informatie aan hun publiek, terwijl het geld wordt verdiend met advertenties. Primaire dienst gratis, bijdienst levert geld (Google search bijv.).
    Als voorbeeld wordt Sermo genoemd. Een online community van artsen, die zich (gratis) aanmelden, vragen kunnen stellen aan andere leden, mee kunnen doen aan discussiegroepen en medische artikelen kunnen lezen. Derden, zoals farmaceutische bedrijven, zorginstellingen, financiële instellingen en overheden betalen voor toegang tot de anonieme interacties en polls van Sermo leden.
  9. Innovatie vanuit de bodem van de piramide
    Het gebruik en snel accepteren van nieuwe technologie bij opkomende markten is indrukwekkend. Juist door de beperkte mogelijkheden (weinig geld, slechte infrastructuur, moeilijk te vinden klanten etc.) ontstaan nieuwe business modellen.
    Als 1 van de voorbeelden wordt Alibaba genoemd. Zij houdt zich bezig met B2B en heeft 30 miljoen leden die hun producten via Alibaba aan kunnen bieden. Alibaba zorgt voor de online betalingen en andere transacties. Haar netwerk stelt kleine firma's all-over-the-world in staat gebruik te maken van de Chinese productiemogelijkheden.
  10. "Producing public good on the grid"
    Technologie stelt de overheid in staat hun diensten doeltreffender te organiseren. Vele mogelijkheden helpen om de stijgende verstedelijking (naar verwachting tot 70% in 2050) beter te managen. Voorbeelden zijn London, Singapore waar slimme technologie wordt gebruikt om "verstopping" van hun steden te vermijden. Waar zaken worden ontwikkeld om de waterkwaliteit te verbeteren.
    Toezicht mbv slimme camera's, betere samenwerkingsmogelijkheden tussen publieke diensten en hun inwoners, moeten er voor zorgen dat het beter wordt. Alles zal transparanter worden.
Tenslotte in het artikel:
De technologische en zakelijke veranderingen zullen sneller komen en de impact daarvan zal alleen maar groter worden. Voor sommige organisaties biedt het grote concurrentievoordelen, voor andere zal het een grote uitdaging worden.
De boodschap is dat organisaties een goed begrip van de trends moeten hebben en mee moeten betrekken bij hun strategie om te komen tot nieuwe manieren van zakendoen en om de strijd aan te kunnen gaan met een steeds groter wordend aantal innoverende concurrenten.

Het hele artikel is HIER te lezen.

zondag 1 augustus 2010

100731 Wolfheze - Wodan wandeling

Een hele mooie wandeling (van harte aanbevolen).

Door Ontrack uitgezet in Wolfheze. Totale lengte is 13 km.
Heel afwisselend: Bos, water, heide, akkers.
In het begin van de wandeling zie je de kolossale "wodan" eiken, waar de wandeling naar genoemd is.

Her en der door de stichting Biotoop verbetering Zuid-Veluwe langs de akkerranden wel 30 verschillende soorten zaad uitgestrooid om de biotoop te verbeteren. Niet alleen goed voor de natuur, maar ook een lust voor het oog.
Meer hierover vond ik bij "Hoog en Laag".
Een fantastisch iniatief.
Foto's van onze wandeling staan HIER.


Op Ontrack staat de route als volgt omschreven:

Wodan  13km

Wodan leidt u door een golvend landschap van gemengd bos, akkertjes, heide, beekjes en beukenlanen tussen Wolfheze, Doorwerth en Oosterbeek. U krijgt een prachtige indruk van het sprengenbekenlandschap dat alleen op de Veluwe bestaat. Startpunt is het NS station Wolfheze.