zaterdag 27 september 2008

080927Zaterdag bezoek aan Aladzha klooster

Vandaag is het weer iets beter (dwz geen regen) en zijn wij vanuit het hotel naar het Aladzha klooster gelopen. Afstand is ongeveer 4 a 5 kilometer.
Het klooster is uitgehouwen in de rotsen. Trappen en looppaden leiden naar een hoogte van 40 meter. Je kunt verschillende ruimtes bezoeken (klik op titel om de foto's te zien). Vanwege een of ander Europees iets was het gratis entree (zelfs de toiletten, die normaal 0,50 Leva kosten).
Verder is er nog een winkeltje en een expositie.

Via een modderig en glibberig voetpad van 600 meter kun je nog naar catacomben lopen.

Meer informatie over het klooster: Het klooster is een middeleeuws klooster, gelegen in de bergen. Al in de 13 en 14de eeuw was dit eiland bewoond door de toenmalige inwoners, de hermits. De monniken vonden dit een doeltreffende wijze om zich te beschermen tegen de overheersende Turken. De naam van het klooster Aladzha is van origine een Turkse term en betekent “voorbeeld of toonbeeld”. Het klooster is gelegen in een uitgehakte 40 meter hoge rots, maar is in de loop der tijd aardig beschadigd geraakt. Allen de kerk is nog in goede staat. 

Bij terugkomst gegeten bij een eettent. Om een idee van de prijzen hier te krijgen:
3 bier, 1 gevulde wijnbladeren (250 gr), en stewed mosselen (300 gr) kosten 22 Leva (11 euro). De gevulde wijnbladeren en ook de mosselen worden VOORGERECHTEN genoemd.

Geen opmerkingen: