vrijdag 7 maart 2008

Cebit 2008: Wifi in de auto

Het Duitse Funkwerk heeft een UMTS router onthuld dat een Wifi-netwerk binnen de auto aanbiedt en daarmee surfen op de achterbank mogelijk moet maken.
Het UTMS-WLAN-Router komt rond september dit jaar in Duitsland op de markt. Later moeten ook andere landen waaronder Nederland volgen.
In tegenstelling tot wat de naam suggereert, ondersteunt de apparaat naast umts- ook edge-, hsdpa- en gprs-verbindingen.
Passagiers in een auto zouden ook via een laptop met een UMTS-kaart kunnen surfen maar de ontvangst blijkt dan vaak tegen te vallen, vertelt Marc Bandemer, woordvoerder voor Funkwerk tijdens een interview op Cebit in Hannover.
De router beschikt over een externe antenne die buiten op de auto wordt geïnstalleerd, want de carrosserie kan - als een soort kooi van Faraday - de ontvangst verstoren. Hij is bovendien zo ontworpen dat hoge rijsnelheden en trillingen de netwerkverbinding niet verstoren of vertragen.
Funkwerk is gespecialiseerd in netwerkaccessoires voor in de auto, zoals carkits voor mobiele telefoons en high-end routenavigatiesystemen.
De router gaat naar verwachting zo'n 900 euro kosten en zal in het begin vooral via auto-accessoire-inbouwbedrijven geleverd worden. Later hoopt Funkwerk ook direct met autofabrikanten contracten te sluiten.
Klik voor een filmpje