maandag 13 februari 2012

13/02/12 Le Calefate Upsala en Spegazzini gletsjer

Gisteravond vroeg naar bed. Want wij hebben een extra excursie geboekt. De bus vertrekt om 07:30.
Het is een zogenaamde "Seat in bus" excursie. Een bus komt bij verschillende hotels langs om klanten op te pikken voor verschillende excursies.
Onze excursie heet "Rios de Hielo" (wegen van ijs). Wij zijn met 3 echtparen en worden naar een haven gebracht waar wij op boot 5 instappen.
Deze excursie ligt ook in het nationale park en wij moeten additioneel nog 100 Pesos pp betalen.

Het weer is wat kouder, veel wind en af en toe regen. Om 09:00 is de boot volgeladen en vertrekken wij.
Er is een grote groep Israeliers aan boord, die veel plaatsen bezet houden en het leuk vindt om allerlei gezangen te doen (leuk ????). De boot vaart de kanalen op en gaat eerst naar de Upsala gletsjer.Dat duurt 2 uur. Deze gletsjer is amper te benaderen omdat er heel veel ijsbergen in het water liggen. Die ijsbergen hebben allemaal een blauwige gloed en mooie vormen. Wij wagen ons buiten de cabine in de koud en harde wind om plaatjes te schieten. De regen is opgehouden.

Dan door naar wat het spectaculaire hoogtepunt van de excursie wordt: De Spegazzini gletsjer. Het is mogelijk om heel dichtbij deze gletsjer te komen met de boot en de "digitale plaat" wordt lustig gebruikt.
135 meter hoog, 17 kilometer lang en benaderbaar tot 300 meter. Heel, heel mooi en indrukwekkend.

Daarna weer terug door de kanalen en nu krijgen wij wat beter zicht op het ijs wat van de Upsala gletsjer komt. Ook nu weer adembenemende ijsbergen.
Het weer wordt beter en de rest van de reis hebben wij stralend weer en mooie vergezichten.

De Israeliers besluiten om de terugweg om hun eigen (irritante) feestje te houden met gezang en dans.

Om 16:15 meren wij weer af (7 uur op de boot)

Wat een geluk hebben wij met het weer in Pategonie. Geen regen, mooi stralend weer en niet te harde wind. Deze combinatie schijnt redelijk uniek te zijn.

Voor wat betreft de gezondheid, wordt ongeveer iedere reiziger getroffen door verstopte neus, zere keel, lichte koorts. Als iemand er van af is, dan wordt de volgende wel getroffen. Zelf was ik in Buenos Aires al als een van de eersten aan de beurt. Nu stukken beter, maar nu is Ell het "haasje". Niet ziek genoeg om niet mee te doen, maar wel lastig, dat zweverig zijn.

Morgen vertrekken wij naar Barriloche, waar het (nog) warmer schijnt te zijn.
De laatste koffer die wij kwijtraakte werd dezelfde nacht alsnog bezorgt. Je ziet de groep al denken, wanneer ben ik nu aan de beurt. 2 Koffers op 3 vluchten is ook een zeldzaam hoge score.

Morgen weet ik de uitslag te melden.
Tot de volgende keer.

Geen opmerkingen: