dinsdag 18 februari 2014

17 feb van Leon naar Managua

De mensen waarvan hun tas met paspoorten was gestolen moesten vanmorgen op weg om alle papperassen in orde te maken. Dus die vertrokken al vroeg naar het politiebureau, in de plaats waar het gebeurd was. Later hoorden wij hoe het hun daar verging. Eerst moest het hele verhaal weer eens een keer verteld worden en opnieuw werd het allemaal ingetikt op de computer. En tijdens het intikken gaven de agenten te kennen dat ze toch wel graag een bakje koffie wilden en dat ze daar ook graag een gebakje er bij wilden en een sigaretje was ook nooit weg. Uiteindelijk was het verslag compleet, maar helaas de stempel was niet aanwezig in de plaats, dus met die papieren naar het politie in Leon voor het stempeltje. Al met al waren ze dus 4 uur bezig en troffen wij ze weer bij de lunch.

Onze dag stond in het teken van de revolutie(s).
Een lokale gids vertelde boeiend over de grote kathedraal van Leon en hij toonde ons de plekken waren beroemde mensen begraven lagen. Op het einde mochten wij de toren beklimmen en konden wij over de koepel lopen naar een daar tegenoverliggende torentje, waar wij een schitterend uitzicht hadden over Leon.
De stadswandeling ging verder. In Leon zijn er bloedige gevechten geweest tussen studenten en het leger., waar heel veel mensen zijn omgekomen. Een grote muurschilderij op de plaats waar dat gebeurde liet zien wat zich daar afgespeeld had. In het nabij gelegen oorlogsmuseum getuigden foto's van deze roerige tijden.
Wat triestmakend is, dat het altijd begint met een opstand uit idealisme maar zodra dan de mensen aan de macht komen, dan proeft men aan de macht en aan het geld en dan gaat het mis. President Ortega heeft aangegeven dat hij bij de 10 rijkste mensen van de wereld wil behoren!
En ondertussen is het gemiddeld inkomen in Nicaragua $ 600 per jaar. Er is wel onderwijs, waar kinderen in schooluniform geacht worden aan te treden, maar hebben de mensen geen geld om een schooluniform aan te schaffen. Triest.

Na de lunch waar de groep weer compleet was, gingen wij op weg naar Managua. Onderweg een korte tussenstop bij een plek waar stenen gemaakt werden. Klei in vormen  en dan drogen.

In Managua kregen wij weer een lokale gids, waar weer verteld werd over de roerige tijden die zich hier afgespeeld hebben. Eerst was Leon de hoofdstad, toen Granada en nu Managua. De stad zelf oogt wat mondainer en bestaat uit 2 delen. 1 Deel is het oude Managua, wat door diverse aardbevingen tot de grond toe afgebroken was en het nieuwe Managua, wat westelijk van de stad ontstaan is. Een grote krater met water op een heuvel boven een berg, waar vroeger het paleis van Samoza stond, laat goed de impact van de aardbevingen zien.

En op de berg troffen wij een cameraploeg, die het wel heel interessant vond om ons te interviewen.


Als het goed is wordt het later uitgezonden. Zodra ik het ergens ontdek, zal ik het delen.

Verder weer met de rondleiding. De stad zelf profiteert heftig van zijn vriendschap met Taiwan. Dat land investeert veel in Nicaragua. En dat kun je zien. Bij het vallen van de avond gaan over een soort feestverlichting aan. Kerstsfeer. Vreemd.

's Avonds uit eten in de stad. Een soort tapastent met goed eten en een gitarist die ons even komt vermaken. Nu bij het zwembad met nog een pilsje en goed WiFi internet.

Morgen meer. Dan vertrekken wij al weer naar Granada.

Geen opmerkingen: