dinsdag 21 maart 2017

20-03-17 Koffieplantage

Het hotel waar wij zitten ligt omgeven door koffieplanten en heel veel mooie bloemen, een soort botanische tuin. Naast de bloemen ontelbare vogels (die al vroeg wakker zijn en er op los tetteren.
Vandaag staat als eerste een koffieproeverij op het programma, laten zien hoe koffie mandjes gevlochten worden van bamboe en dan het plukken van de bonen zelf in de koffieplantage.


Wij krijgen 2 bakjes koffiegruis. De 1 zwart, de ander lichter. Wij moeten door te ruiken aangeven wat onze voorkeur is. Daarna worden bij beide bakjes heet water (van 89 graden) bijfegoten en dienen wij opnieuw te bepalen wat onze voorkeur is. Dan gaan wij met een lepel het bovenste laagje koffiedrek er af scheppen en daarna proeven. Bijna iedereen koos de licht gekleurde koffie.
Daarna uitleg hoe het in elkaar steekt.


Je hebt groene bonen, licht rode, paarse en zwarte bonen. Groen is niet rijp, licht rood is goed, paarse is nog verder gerijpte bonen (de allerbeste) en zwarte bonen zijn eigen overrijp en rot. Bij plantages waar machinaal geplukt wordt komen al deze bonen bij elkaar en wordt er koffie geroosterd. Bij senseo, en capsules wordt heel veel zwarte bonen gebruikt. Dat is dus eigen heel erg slechte kwaliteit. Op deze koffie plantage wordt alles met de hand geplukt en alleen licht rood en paars. Er wordt nog gevraagd naar decafeïne koffie en het sprookje dat het gezonder is, wordt om zeep geholpen. Om de cafeïne  er uit halen worden chemische middelen gebruikt. Leerzaam gebeuren.
Vervolgens gaan wij naar mandjes vlechten, om onze eigen mandje te gaan gebruiken voor de daadwerkelijke plukkerij. Bij de tuin is weer prachtige bloem.


Gewapend met ons maandje dalen wij af in de tuin.De gids legt nog eens uit wat de bedoeling is, en dan gaan wij naar de oogstplaats.

EN DAN GEBEURT HET
zie volgend bericht

Geen opmerkingen: