woensdag 22 maart 2017

21-03-17 Excursie Valle de Cocora

Van onze correspondent Ell
Bus eerst naar Salento wat op 2.000 meter lig. Een kleurrijk dorp.
Vanaf daar splitst de groep zich in jeep-gangers en busgangers. Wij rijden dezelfde weg naar Valle de Cocora achter elkaar 2 jeeps (met 8 man per jeep). De stoersten staan op de achterplank.Bij het centrale gedeelte van de vallei aangekomen splitst de groep in 3-en:

  1. de makkelijke korte wandeling
  2. de moeilijke wandeling
  3. de paardrijders
Ell kiest voor de moeilijke wandeling en wandelt omhoog, 300 meter hoogteverschil en dat voel je. Regelmatig rusten en rondkijken. Bovengekomen begint het te misten en het uitzicht wordt er niet beter op.
Uitzicht op de vallei met de typische "waxpalm" boom die hier groeit. Palmboom overleeft hier tussen 2.000 en 3.000 meter hoogte. De stam is hoog en bedekt met waslaag. Dit voorkomt dat de boomvezels te veel vocht opnemen, anders zouden ze wegrotten in dit vochtige koel klimaat.

De gids vertelt dat de Indiaanse bevolking de was oogstte en vermengde met bijenwas en dat dit werd verkocht aan de goudsmeden in de tijd voordat de Spanjaarden kwamen.
De smeden gebruikte dit mengsel om mallen te maken voor hun goudsmeed kunstwerken.

Het is een prachtig plaatje: de hoge palmbomen in het groen glooiend landschap.

graphic

De terugweg daalt vrijmakkelijk en net op tijd arriveren wij bij het afgesproken restaurant. Even is de groep nog bezig met het aanplanten van jonge palmbomen. Kleine stekjes worden dan opgekweekt om continuïteit van de soort te bevorderen.Dan eten wij lunch en krijgen einen drankje aangeboden: een Canilasso.Drankje met kaneelrandje aan het glas, kaneel er in, citroen, maracuya, kruidnagel, suiker en heet water (soms met rum). Ziet er uit als thee.
Keuze is met of zonder rum. Smaakt als glühwein.

We vertrekken weer in dezelfde volgorde, eerst de 2 volle jeeps. De bus erachter. Wij droog in de bus, jeepers nat.
Naar Salento met de kleurige huizenn, mooie combinaties.

graphic

We moeten een koffietentje in vluchten vanwege de stortregenbuien. Dan er naast even pinnen en op zoek naar een drogisteria voor gel voor de spieren (van Ary).Geen opmerkingen: