dinsdag 22 januari 2008

Filantroop brengt rivierblindheid tot staan


Soms lees je van die berichten, die je hart goed doen.
Afgelopen zaterdag in het Brabants Dagblad (
http://www.brabantsdagblad.nl/gezondheid/2500299/Filantroop-brengt-rivierblindheid-tot-staan.ece) . Verder ook nog op de website van MSD (http://www.msd.nl/over_msd/verantwoord_ondernemen/mectizan_project) en het persbericht (http://www.msd.nl/files/Files/Persberichten/Rivierblindheid%20december%202007.pdf) met daarin de mededeling "De Wereldbank en MSD hebben vandaag een initiatief aangekondigd waarbij 50 miljoen dollar wordt opgebracht voor de bestrijding van rivierblindheid, een belangrijke oorzaak van te voorkomen blindheid, in 28 Afrikaanse landen. "

21 jan 2008, 03:33 - Rivierblindheid, een ziekte die in 33 landen in West-Afrika, Latijns- Amerika en het Midden-Oosten in de jaren zeventig op grote schaal voorkwam.

Twintig jaar geleden begon medicijnfabrikant Merck, Sharp en Dohme (MSD) vanuit Haarlem met het verstrekken van gratis medicijnen tegen de ziekte. De Amerikaanse multinational is trots op de bereikte resultaten en wil graag laten zien hoe goed het opereert in derdewereldlanden. In het straatarme Afrikaanse land Mali zijn de eerste resultaten al te zien. En die liegen er niet om. Met redelijk eenvoudige middelen, een tot vier pilletjes Mectizan per jaar, zijn hele gemeenschappen gered van de blindheid. Verlaten dorpen aan de vruchtbare oevers van de Niger zijn weer bevolkt. Er is zelfs een heel netwerk van vrijwilligers opgezet, dat de medicijnen ieder jaar verspreidt.

Mectizan is van oorsprong een diergeneesmiddel, dat goed bleek uit te pakken bij mensen, legt Danny Haddad uit. De in Senegal wonende Nederlandse arts werkt in Centraal-Afrika namens een aantal hulporganisaties dat zich bezighoudt met oogproblemen. "Heel lang werd het straatbeeld in Afrika bepaald door dat van een blinde man of vrouw, die aan een arm of stok door een kind of familielid wordt geleid. De helft van de mensen boven de 40 jaar werd blind. Mannen konden niets meer op het land verbouwen, vrouwen konden niet meer koken. De kinderen konden niet naar school, zij moesten voor hun blinde familieleden zorgen. Toen de dorpelingen doorkregen dat de blindheid door de rivier werd veroorzaakt, sloegen ze massaal op de vlucht.

Dat leidde in de jaren zestig tot grote hongersnood, omdat de dorpelingen naar dorre droge streken verhuisden. Eerst werd geprobeerd de besmette vliegen bij de rivier te bestrijden met sproeivliegtuigjes. Dat werkte niet omdat het gebied te groot was. Besmette zwarte vliegen werden 200 tot 500 kilometer verderop toch weer gevonden. Ze raakten ook immuun voor het gif.

In 1978 ontdekten onderzoekers in de laboratoria van Merck dat de stof ivermectine, die tot dan toe alleen aan dieren werd verstrekt om wormen te bestrijden, ook geschikt was voor mensen. In datzelfde jaar werd begonnen met het 'gecontroleerd verstrekken' van de medicijnen aan een kleine groep. Een tienjarige studie volgde. Toen bleek dat het middel echt werkte, werd het in 1987 gratis ter beschikking gesteld. Merck beloofde het middel 'voor zo lang en zo veel als nodig te blijven verstrekken'.

Daarmee was het langstlopende medicijndonatieprogramma ooit geboren. Hulporganisaties leidden overal in Afrika medicijnverstrekkers op, zo ontstond een enorm netwerk vrijwilligers. Inmiddels zijn meer medicijnen uitgedeeld. Bijvoorbeeld tegen de door een parasiet overgebrachte olifantsziekte. Daarbij krijgen de slachtoffers enorm opgeblazen ledematen, borsten of testikels en lijkt hun huid op die van een olifant.

MSD blijft de pil vooralsnog gratis verstrekken, indachtig de belofte: 'Voor zo lang en zo veel als nodig.'

Geen opmerkingen: