zondag 6 januari 2008

Hoop voor oudere mannen

Testosteron baat oudere mannen deels.
Bij oudere mannen die een half jaar testosteron slikken verbetert zowel de spier/vet-verhouding als de glucose-huishouding. Extra testosteron gebruiken is daarmee wellicht een manier om nadelige effecten van veroudering tegen te gaan. Onderzoekers van het UMC Utrecht schrijven dit in het tijdschrift JAMA van 2 januari.

Ruim tweehonderd gezonde mannen tussen de 60 en 80 jaar oud deden mee aan het onderzoek. De ene helft gebruikte dagelijks tabletten testosteron, de andere helft een placebo. Na een half jaar blijkt in de testosterongroep de lichaamssamenstelling ten goede veranderd te zijn. De mannen hebben meer spiermassa en minder vet. In de behandel¬groep is bovendien de glucose- en de insulineconcentratie in het bloed lager, een teken dat de energiehuishouding in het lichaam ten goede veranderd is. Aan de andere kant daalde de spiegel van het goede HDL-cholesterol licht, een ongewenst effect. Functionele mobiliteit, cognitief functioneren en botdichtheid veranderden niet door het hormoongebruik.
Rest van het verhaal op de UMC site (http://www.umcutrecht.nl/zorg/nieuws/2008/01/testosteron-baat-oudere-mannen-deels.htm)

Geen opmerkingen: