maandag 28 januari 2008

Nieuwe modeziekte: hoog sensitiviteit

Wie weet, heb je ze wel in dienst: HSP’s of hoogsensitieve personen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogsensitief_persoon).
De term is bedacht door de Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron. Volgens haar beschikken hoogsensitieven over “een zenuwstelsel dat gevoeliger is voor prikkels dan gemiddeld”.

Vaak hebben mensen die zichzelf hoogsensitief noemen, problemen op het werk. Bijvoorbeeld omdat ze eerder last hebben van spanningen die ze op kantoor ervaren. Of omdat ze snel ‘overgeprikkeld’ raken, door de aanwezigheid van teveel of te drukke collega’s. Volgens Aron is maar liefst 15 tot 20% van de mensen hoogsensitief.
In Nederland schrijven steeds meer mensen hun problemen toe aan hoogsensitiviteit. Er is al een alternatief circuit met zelfhulpgroepen (”door sensitives, voor sensitives“), workshops, boeken, therapeuten enz.
De site http://www.hooggevoelig.nl/drupal/ komt maar liefst tot 20 kenmerken van HSP’s. Een kleine selectie:- “voelen stemmingen van anderen goed aan”- “ervaren, reflecteren en voelen diep en intensief”- “functioneren het beste in hun eigen tempo”- “vinden het prettig en hebben het nodig om tijd alleen door te brengen”- “hebben relatief meer last van spanning, stress en fysieke klachten zoals hoofdpijn, maag/darmklachten en huidirritaties en allergieën”.
Ondanks het toenemend aantal gezondheidsklachten dat mensen - dankzij zelftesten op internet - wijten aan hun hoogsensitiviteit, zijn wetenschappers er nog niet uit of dit verschijnsel daadwerkelijk bestaat.

Is het geen uitvlucht voor mensen die om wat voor reden dan ook niet lekker in hun vel zitten? “Ik kan het ook niet helpen dat ik hoogsensitief ben.”
Psycholoog Bram Bakker spreekt in NRC Handelsblad van zaterdag zelfs van een modegril. “Iemand die zichzelf nu hoogsensitief vindt, had bij wijze van spreken tien jaar geleden een whiplash en, als het een vrouw is, vijf jaar geleden bekkeninstabiliteit. Nu is dat allemaal weer uit. En inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat het altijd dezelfde mensen zijn die dat soort ‘aandoeningen’ oplopen.”

Een beetje Arbo-arts weet dus al wie hij of zij op het spreekuur mag verwachten met overgevoeligheidsklachten?

Bron: Personeelslog

1 opmerking:

Anoniem zei

"En inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat het altijd dezelfde mensen zijn die dat soort ‘aandoeningen’ oplopen."

Daarom heten ze ook "hooggevoelig" :-)