woensdag 23 januari 2008

a la Mobile demonstreert Android Platform op HTC Qtek 9090 Smartphone

Inleiding:

Google annonceerde in november 2007 dat er geen Google Phone zou komen, maar wel een mobiel softwareplatform voor Google-applicaties. Samen met onder meer Motorola, HTC, T-Mobile en Intel werkt de grootste zoekmachine te wereld aan Android, een nieuw en gratis besturingssysteem voor telefoons. Android is de naam van een klein bedrijfje dat in 2005 door Google werd overgenomen.
Google wil op het mobiele web net zo groot worden als in de ‘vaste’ internetwereld. De manier om dat te bereiken is gratis software. Waar gsm-fabrikanten normaliter een licentie betalen om bijvoorbeeld een besturingssysteem van Microsoft (Windows Mobile) of Symbian (Nokia) te mogen gebruiken op hun toestellen, kunnen ze straks gratis gebruik maken van het OS dat Google ontwikkelt. De belangrijkste bouwstenen van Android zijn Linux en Sun’s Java.
Wat kun je straks met een Android-telefoon doen? Online zoeken, mailen en browsen. Google Maps, de kaart software, en Google Docs zullen vermoedelijk standaard zijn. Daarnaast heeft Google hoge verwachtingen van gebruikers die via hun telefoon actief deel willen nemen aan sociale netwerken en zo bijvoorbeeld rechtstreeks foto’s en video’s online willen delen met andere gebruikers.

In dit filmpje wordt iets meer getoond van wat Android gaat betekenen


Het Californische softwarebedrijf A La Mobile heeft een demonstratie gegeven van de eerste software draaiend op Google’s nieuwe besturingssysteem Android. De software werd getoond op een Qtek 9090 smartphone.

Het is de eerste collectie Android-software sinds de introductie van de SDK in november 2007. Er werden onder meer een browser, een audiospeler, een Maps-applicatie, een aantal spelletjes, een agenda en software voor de camera getoond.

A La Mobile is een nieuw bedrijf dat zich vooral bezighoudt met het schrijven van software voor Linux-systemen. Het maakt geen deel uit van de Open Handset Alliance, de coalitie van 34 bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling van een op Linux gebaseerd besturingssysteem voor mobiele apparaten, Android.

A La Mobile is van plan de software in te sturen in de Android Developers Challenge, de wedstrijd die Google heeft uitgeschreven om ontwikkelaars ertoe te bewegen applicaties voor Android te schrijven. Ontwikkelaars hebben hiervoor tot 3 maart de tijd.

De introductie van Android zal naar verwachting in de tweede helft van 2008 plaatsvinden. Onder andere fabrikant HTC heeft al aangekondigd een aantal smartphones met Anroid uit te zullen brengen. De keuze voor de Qtek 9090 is daarom veelbelovend, die komt ook uit de HTC fabriek vandaan.

Geen opmerkingen: