maandag 20 april 2015

20/0415 Vrije dag in Takayama

Vandaag is er niets georganiseerd en gaan wij op eigen houtje de stad verkennen. Bedoeling is om een tempelroute te gaan lopen in Takayama.
Bij de shuttlebus ontmoeten wij onze gids van gisteren, die voordat ze naar huis gaat van plan is om het Furukawa festival te gaan bezoeken. Ze raadt ons sterk aan om daar naar toe te gaan, omdat het een uniek festival is en slechts 4 dagen duurt. Gisteravond was de optocht van de 'naked men' en vandaag gaan de praalwagens door de stad (als het niet regent).
Ze overtuigt ons vrij snel en samen met nog 9 anderen krijgen wij als het ware een 'gratis excursie' van haar.
Omdat het regent is er geen optocht en worden de praalwagen in een schuuropening gepresenteerd.


Met begeleiding van muziek en zang wordt een soort marionet voorstelling gegeven.
Bij de eerste wagen klautert een poppetje heel kunstig via een trap naar boven op de kop van de grote pop. Onder luid applaus wordt dan een buiging naar iedere hoek gemaakt en gooit het poppetje papiersnippers rond. Kunstige marionet bewegingen.


Wij gaan verder door de straten en zien een tweede praalwagen optreden. Ook hier weer veel volk en enthousiasme.


Na afloop worden wij aangesproken door een man die ons uitnodigt om met hem saké te gaan drinken. Dat hij het goed spul vindt en al het nodige geproefd heeft is te zien. We komen in de ruimte naast de praalwagen en daar zijn verschillende mannen die al uitbundig feest gevierd hebben (en nog vieren). Eigenlijk heel gezellig. Van een vergoeding voor de drank willen ze niets weten.


Ook onze stemming wordt opperbest. Wij wandelen verder en komen langs een heel mooi winkelscherm.


Ook daar op straat weer feestende mensen, die direct opspringen om saké te presenteren. Wij willen ze uiteraard niet teleurstellen, dus wordt er weer geproost. Iets verderop neemt de gids ons mee naar 1 van de weinige kaarsenmakers in Japan.


Op weg naar het eten, zie ik een heel aardig klein beeldje in een tuin.


De gids heeft een piepklein restaurantje gekozen. Er is plaats voor iedereen (12 mensen) en het restaurant is vol. Na een smakelijke maaltijd, bedanken wij de gids voor haar bereidwilligheid om op haar vrije dag ons zo'n leuke verrassing te schenken. De tip wordt met 2 handen en een buiging overhandigd en met 2 handen en een idem buiging ontvangen.
Ze gidst ons weer naar het station en samen nemen wij de bus terug naar Takayama, waar wij in echt druilerige omstandigheden, wat straten rondlopen, een fles saké kopen, en dan besluiten met de shuttle bus weer terug te gaan naar het hotel.
Kampai !

Geen opmerkingen: