Het toilet in Japan is bijzonder (voor ons westerlingen).
In de grote steden en in openbare gebouwen zijn er overal ruim voldoende toiletten en die zijn 99% van de gevallen kraakhelder. Makkelijk als je in een grote stad rondloopt.
En een toilet is voorzien van allerlei snufjes.
De bril is verwarmd. Rechts zie je het draadje voor de verwarming.
Als je op die verwarmde bril gaat zitten, dan gaat het toilet eerst een soort korte voor doorspoeling geven.
Rechts van je (op de foto links) is er een bedieningspaneel. In ons vorig hotel was er zelfs een remote control unit op de muur bevestigd.
Een indrukwekkend geheel, wat je voor de eerste keer, na bestudering, voorzichtig uitprobeert.
Van onder naar boven:
- Als je de verwarmde bril niet ziet zitten, kun je die uitschakelen
- Stand by, zal wel iets betekenen, maar die heb ik nog niet uitgeprobeerd
- De kracht van de straal die gespoten wordt
- Deze knop gebruik je om een brede straal te hebben
- Deze knop om een gerichte straal te hebben
- En dan de belangrijkste straal: De stop knop
Wat er verder ontbreekt (alhoewel sommigen van ons vertellen, dat ze dat ook al tegengekomen zijn) is een föhn om het geheel weer te drogen.
In het begin is het wel wat voorzichtig proberen om te ervaren hoe dat is. Maar ik moet zeggen dat het een prima voorziening is.
Ik vraag mij af, hoe Japanners, die in Europa rondreizen, de Europese toiletten ervaren: Weinig goede toiletten in het openbaar en zonder voorzieningen in hotels. Het zal voor hen moeilijker wennen zijn, dan voor ons.
Later zag ik op een Belgische website dat er zelfs een 2.0 toilet is.
Japans toilet 2.0
Wil je nog meer snufjes? Dan kies je voor de luxueuze uitvoering van het Japans toilet. Zo kan je je favoriete muziek afspelen terwijl je je behoefte doet of de sfeerverlichtinggebruiken voor een extra relaxerende toiletervaring. Verder zijn er ook modellen verkrijgbaar met airconditioning en modellen die via sensoren in de wc-bril het vetgehalte in je lichaam meten. Tegenwoordig is er ook de mogelijkheid om via je smartphone verbinding te maken en bijvoorbeeld je toiletbezoek te analyseren.
1 opmerking:
Wat grappig zijn die Japanners af en toe. Ze hebben het in ieder geval wel met de technologische integratie in - voor ons - alledaagse toestellen. Wat ik eigenlijk zoek is een dameskimono uit Japan. Ik hoopte iets op je blog te vinden maar helaas vond ik niets.
Groetjes,
Bertje
Een reactie posten